• Voor 15:00 besteld, dezelfde werkdag verzonden
  • Gratis verzending vanaf €40,- of 4 boeken
  • Alle boeken met zorg gecontroleerd

De Boekenweek

Gewoon, super belangrijk.

Maart betekent Boekenweek, een ode aan boeken. Bij BoekenBalie vieren we dit met de Tweedehands Boekenweek en je krijgt het vierde boek cadeau!

Boeken zijn onmisbaar

Elk jaar in maart is het weer zover: de Boekenweek. Een week waarin Nederland en Vlaanderen stilstaan bij hoe onmisbaar boeken zijn. Het is niet alleen maar een marketingstunt, maar een echte, oprechte viering van literatuur. Deze speciale week bestaat al sinds de jaren '30, toen een aantal mensen vonden dat boeken lezen net zo belangrijk is als ademhalen. En dat is het ook! BoekenBalie viert deze week op een speciale manier, namelijk met de "Tweedehands Boekenweek". Omdat natuurlijk ook tweedehands boeken alle aandacht verdienen.

De geschiedenis van de Boekenweek 

Het begin van de Boekenweek: In de jaren 30 zat de boekverkoop in een dip. De CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) dacht: "We moeten de mensen weer aan het lezen krijgen." Hun oplossing was De Boekenweek. Met deze inspirerende slogan: “Neem een boek! Nieuw is elk boek dat ge nog niet gelezen hebt”. Twee jaar later was de eerste officiële Boekenweek een feit en het werd meteen een succes. Daarbij kreeg je als trouwe klant een geschenk mee. Het Boekenweekgeschenk. 

Oorlogsjaren: De uitbraak van de Tweede Wereldoorlog had een grote invloed op het feest van de Boekenweek. Er werd een Boekenweekgeschenk uit de handel genomen omdat het niet aan de eisen van de Duitse bezetters voldeed. Tijdens de oorlogsjaren was er geen plaats voor de Boekenweek. Gelukkig werd na de oorlog de traditie van Boekenweek met hernieuwde kracht weer voortgezet. Het eerste Boekenbal werd gehouden in 1947. 

Vlaanderen sluit zich ook aan: In 2014 sprong ook Vlaanderen aan boord van de Boekenweek. De Boekenweek kreeg hierdoor nog meer glans. Dit leidde tot een stijging van het aantal boeken. Er kwamen meer boekenfeestjes en het belangrijkste: een diepere waardering voor literatuur natuurlijk.

"Neem een boek! Nieuw is elk boek dat ge nog niet gelezen hebt."

- Slogan van CPNB

Het Boekenweekgeschenk 2024

Bij iedere Boekenweek hoort een Boekenweekgeschenk. Telkens door een andere auteur geschreven. Dit jaar is het extra bijzonder. De hele familie Chabot schrijft het Boekenweekgeschenk.

Eerdere geschenken hebben een bijzonder verhaal. In 1981 schreef Gerard Reve het Boekenweekgeschenk “De vierde man”. Rondom dit boek was nogal wat discussie. Reve behandelde thema’s als homoseksualiteit en hekserij. Voor veel mensen was dit gewoon te gewaagd als Boekenweekgeschenk. 

Ook het Boekenweekgeschenk van 2001 was bijzonder. “Woede”, geschreven door Salman Rushdie. Hij is namelijk nog altijd de enige niet-Nederlandse auteur die ooit een Boekenweekgeschenk heeft geschreven.

De betekenis van de Boekenweek

Waarom is de Boekenweek zo belangrijk? Het is een viering van onze liefde voor boeken. De Boekenweek benadrukt dat boeken meer zijn dan entertainment. Ze reflecteren de maatschappij en openen deuren naar andere werelden. Boeken kunnen ook generaties verbinden. Dit alles vieren we speciaal tijdens de Boekenweek. We ontdekken nieuwe boeken en eren de auteurs die ons op avonturen meenemen.

Elk Boekenweekgeschenk, elk Boekenbal en elke editie van de Boekenweek versterkt de verbinding tussen lezers, schrijvers en boeken. Het is een jaarlijkse herinnering aan de rijkdom van de Nederlandstalige literatuur. Dus daar heb je het. Een duik in de Boekenweek. Een viering van de literatuur, door en voor mensen die van boeken houden. En laten we eerlijk zijn, we houden allemaal van boeken.

Bekijk Boekenweekgeschenken van voorgaande jaren.

Religieuze spiritualiteit

Voor velen is spiritualiteit geweven door de stof van religie, een dans geleid door het goddelijke. Of je nu inspiratie vindt in de christelijke traditie, jezelf verdiept in het boeddhisme, of de rijke texturen van het Hindoeïsme verkent, spiritualiteit en religie bieden een kosmisch kompas voor onze menselijke reis. Het gaat om meer dan geloof; het gaat om een levendige connectie met het mysterie van het bestaan.Bekijk al onze boeken over religie.

De sterren fluisteren jouw verhaal

Astrologie is een eeuwenoude kunst die zich richt op het onderzoeken van de invloed van hemellichamen op het menselijk leven. Zo hebben de planeten en sterren op het moment van onze geboorte invloed op onze persoonlijkheid, emoties, relaties en toekomst. Elke planeet in ons zonnestelsel wordt geassocieerd met specifieke eigenschappen en een astroloog kan deze eigenschappen interpreteren om inzicht te krijgen in iemands karakter en levensweg.