• Voor 15:00 besteld, dezelfde werkdag verzonden
  • Gratis verzending vanaf €40,- of 4 boeken
  • Alle boeken met zorg gecontroleerd

B Corp: duurzaamheid in ons hart én op papier.

Dit betekent ons B Corp-certificaat voor het milieu.

Per jaar geven we 892.388 boeken een nieuw leven. Duurzaamheid zit dus echt in het hart van ons bedrijf. Maar we wilden meer, dus werden we B Corp. In deze blog lees je wat dat betekent voor BoekenBalie en het milieu.

Maar eerst: wat is B Corp ook alweer?

B Corps zijn bedrijven die, naast winst maken, bijdragen aan een duurzame en inclusieve economie. Om het certificaat te halen, wordt je bedrijf grondig gecheckt. Je krijgt punten voor activiteiten waarmee je positieve impact maakt. Dit zijn activiteiten op het gebied van mensen en milieu. Als je minstens 80 punten in totaal haalt, krijg je het certificaat. BoekenBalie is B Corp geworden met 116.6 punten. Op milieu-vlak sleepten we punten binnen met de volgende acties:

(Karma)punten 

Door boeken door te geven, hoeven er minder nieuwe boeken te worden gemaakt. Best wel duurzaam eigenlijk dus. Het hart van ons bedrijf is in principe al gericht op duurzaamheid. Dat was een van de dingen die ons punten opleverde voor het B Corp certificaat (en ons karma).

Meten is weten 

Duurzaam zijn we vanuit ons hart, maar hoe maak je het hard? Voor B Corp moet je een EMS (Environmental Management System) hebben. Dat is een tool waarmee je je CO2-uitstoot constant bijhoudt. Dat hebben we nu (dus punten!). Het viel ons op dat onze stroom grijs is. Daar kregen we uiteraard geen punten voor, want dat moet natuurlijk groen zijn. We zijn daarom nu aan het kijken of we zonnepanelen op het dak van ons magazijn kunnen zetten. Verder is het berekenen van de uitstoot van tweedehands boeken ingewikkelder dan je misschien zou denken. De boeken worden namelijk vanuit alle windrichtingen opgestuurd naar ons, en wij versturen ze weer naar klanten. Soms in grote dozen, soms in kleine. Soms zijn het dikke boeken, soms dunne. Soms worden ze nog wel 100 keer opnieuw doorgegeven, soms 10 keer. Geen makkelijke berekening dus, maar er zijn hiervoor een stel hersens behoorlijk aan het kraken op het moment.

Reislustige boeken 

Tweedehands boeken reizen wat af. Daarom kijken we steeds naar hoe we het transport duurzamer kunnen maken. Zo testen we herbruikbare kratjes om boeken in op te halen. Daarnaast zoeken we naar betere opties waar boeken die niet worden verkocht of niet goed genoeg zijn heen kunnen.

Strak in het pak 

Stom hè, van die veel te grote verzenddozen vol lucht. Vinden wij ook. Daarom zochten we uit wat de meest nauwsluitende verpakkingen zijn voor onze boeken. Hierdoor zit er nu nog maar 5% lucht in onze verpakkingen. Dat bespaart flink wat karton en ruimte in het bestelbusje.

"Tweedehands boeken reizen wat af. Daarom kijken we steeds naar hoe we het transport duurzamer kunnen maken."


We maken er een punt van

Hierboven las je een aantal acties waarop we punten scoorden tijdens het B Corp proces. Naast het milieu, kan je bij B Corp ook punten behalen met wat je voor mensen, waaronder je werknemers, betekent. Wil je weten hoe we daarop scoorden? Lees dan deze blog. 

Duurzaamheid is vaak best wel complex. Daarom snappen we het helemaal als je met vragen zit. Stuur ons vooral even een berichtje als je iets wilt weten. Vinden we leuk.

Minder is meer

Minimalisme. Meer dan een trend. Het is een manier van leven. En we hebben een topselectie boeken om je hierbij te helpen. Je gaat niet alleen minder spullen bezitten, je gaat ook meer ruimte hebben voor de belangrijke dingen. Dus lees er alles over.

Lekker groen doen

Groen tuinieren? Zero waste? Mode die de aarde spaart? We hebben het allemaal. Boeken barstensvol verhalen, handige tips en inspiratie. Duurzaam leven is makkelijker dan je denkt. Kleine veranderingen, groot verschil. Lees, geniet, en leef groen!