• Op werkdagen voor 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
  • Verzendkosten €2,95 - gratis vanaf 40 euro of 4 boeken
  • Alle boeken zijn met zorg gecontroleerd
  • Klantenservice bereikbaar van 09:00 to 17:00

P.C. Hooft-prijs

De P.C. Hooft-prijs is een van de meest prestigieuze literaire prijzen in Nederland. Elk jaar wordt deze prijs uitgereikt aan een schrijver, dichter of essayist die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse literatuur. De prijs is vernoemd naar de zeventiende-eeuwse dichter Pieter Corneliszoon Hooft, die bekend staat als een van de grootste schrijvers uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis. 
De P.C. Hooft-prijs wordt toegekend door de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde, die in 1947 werd opgericht. Sindsdien is de prijs uitgereikt aan vele bekende en minder bekende schrijvers, waaronder Gerard ReveHarry MulischHella S. Haasse en Willem Jan Otten. De winnaar van de P.C. Hooft-prijs ontvangt een bedrag van €60.000,- en een sculptuur van de kunstenaar Theo van de Vathorst. 
De prijsuitreiking vindt plaats tijdens een feestelijke ceremonie in het Literatuurmuseum in Den Haag. De P.C. Hooft-prijs wordt beschouwd als een van de hoogste erkenningen in de Nederlandse literaire wereld en is een belangrijk moment voor de bekroonde schrijver, maar ook voor de Nederlandse literatuur in het algemeen. De prijs is een blijk van waardering voor het oeuvre van de winnaar en kan een belangrijke stimulans zijn voor zijn of haar verdere literaire carrière. 
Naast het bedrag en de sculptuur krijgt de winnaar ook een podium om zijn of haar werk onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Hierdoor kan de P.C. Hooft-prijs een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van de Nederlandse literatuur en het stimuleren van het lezen van literatuur in het algemeen. Door de jaren heen heeft de prijs dan ook een belangrijke rol gespeeld bij het promoten van literaire talenten in Nederland en het vergroten van de interesse in Nederlandse literatuur, zowel nationaal als internationaal. Bekijk hieronder meerdere P.C. Hooft-prijswinnaars!

Op zoek naar tweedehands boeken? Bekijk ons assortiment!

Uitgebreid assortiment

Op zoek naar tweedehands boeken over de P.C. Hooft-prijs? Dan ben je bij Boekenbalie aan het juiste adres! Wij hebben een uitgebreid assortiment boeken over deze prestigieuze literaire prijs en de winnaars ervan. Van biografieën tot romans en poëziebundels, je vindt het allemaal op onze website. En het mooie is: al onze boeken zijn scherp geprijsd!

Brede selectie van boeken

Onze selectie van tweedehands boeken over de P.C. Hooft-prijs is zeer divers. Zo hebben we bijvoorbeeld biografieën van beroemde winnaars zoals Harry Mulisch, Gerard Reve en Hella S. Haasse. Maar ook romans van winnaars als Willem Frederik Hermans en Cees Nooteboom zijn bij ons te vinden. En natuurlijk hebben we ook poëziebundels van bekende dichters zoals Rutger Kopland en Gerrit Kouwenaar. Het leuke van tweedehands boeken is dat je vaak unieke exemplaren vindt die niet meer in de reguliere boekhandel te koop zijn. We hebben werk van Simon Vestdijk, een van de eerste winnaars van de P.C. Hooft-prijs.

Duurzaamheid en kwaliteit

Bij Boekenbalie hechten we veel waarde aan duurzaamheid. Door tweedehands boeken te verkopen, geven we deze boeken een tweede leven en dragen we bij aan een duurzamere wereld. Maar dat betekent niet dat we concessies doen aan de kwaliteit van onze boeken. Integendeel, al onze boeken worden zorgvuldig gecontroleerd op eventuele beschadigingen en we zorgen ervoor dat ze in goede staat bij jou worden bezorgd.

Makkelijk bestellen en snelle levering

Het bestellen van tweedehands boeken bij Boekenbalie is zeer eenvoudig. Op onze website vind je een overzicht met al onze boeken over de P.C. Hooft-prijs. Je kunt eenvoudig zoeken op auteur, titel of ISBN. 

Profiteer van onze service

Bij Boekenbalie profiteer je niet alleen van een uitgebreide selectie van tweedehands boeken over de P.C. Hooft-prijs, maar ook van onze uitstekende service. Zo kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice als je vragen hebt over je bestelling of als je op zoek bent naar een specifiek boek.

Belangrijke literaire prijs

De P.C. Hooft-prijs is een van de belangrijkste literaire prijzen in Nederland. De prijs is genoemd naar de zeventiende-eeuwse dichter Pieter Corneliszoon Hooft en wordt sinds 1947 uitgereikt. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een auteur die, volgens de jury, een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandstalige literatuur. De P.C. Hooft-prijs is een oeuvreprijs, wat betekent dat de prijs wordt toegekend voor het gehele oeuvre van een auteur. De prijs bestaat uit een bedrag van € 60.000,- en een bronzen beeldje van P.C. Hooft. Naast de P.C. Hooft-prijs worden er ook prijzen uitgereikt voor afzonderlijke genres, zoals poëzie, proza en essayistiek.

Alle genres van de Nederlandstalige literatuur

Een bijzonder aspect van de P.C. Hooft-prijs is dat de winnaar zelf mag bepalen welk genre de prijs dat jaar krijgt. Zo kan de prijs bijvoorbeeld worden toegekend voor poëzie, proza of essayistiek, afhankelijk van waar de winnaar zich het meest in heeft onderscheiden. Dit maakt de prijs bijzonder flexibel en relevant voor alle genres van de Nederlandstalige literatuur.

Grote namen

De lijst van winnaars van de P.C. Hooft-prijs is indrukwekkend en bevat de grootste namen uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Enkele van de bekendste winnaars zijn Gerard Reve, Harry Mulisch, Hella S. Haasse, Willem Frederik Hermans, Hugo Claus, Cees Nooteboom, Gerrit Kouwenaar, Jeroen Brouwers, J. Bernlef en Adriaan van Dis.

Erkenning van genres

Naast het eren van individuele auteurs en hun oeuvres, heeft de P.C. Hooft-prijs ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse literatuur in bredere zin. De prijs heeft bijvoorbeeld bijgedragen aan de erkenning van genres die vroeger minder serieus werden genomen, zoals sciencefiction en strips.

Het buitenland

Ook heeft de prijs bijgedragen aan de waardering van de Nederlandse literatuur in het buitenland. De P.C. Hooft-prijs heeft internationale bekendheid verworven en wordt beschouwd als een van de belangrijkste literaire prijzen in Europa. De winnaars van de prijs hebben ook vaak internationale erkenning gekregen voor hun werk. Ten slotte heeft de P.C. Hooft-prijs ook bijgedragen aan de diversiteit van de Nederlandse literatuur. De prijs heeft bijvoorbeeld bijgedragen aan de erkenning van literatuur van vrouwelijke auteurs en auteurs met een migratieachtergrond. De lijst van winnaars van de P.C. Hooft-prijs bevat dan ook een groeiend aantal auteurs met een diverse achtergrond.

Literatuurboeken verkopen?

Heb je thuis veel boeken staan die je weg zou willen doen? Je kunt ze verkopen of doneren aan Boekenbalie.