Filter
Categorieën
-
Alle tweedehands boeken
- Literatuur, Thrillers en Fantasie
- Kinderboeken
- Jeugdboeken
-
Koken, Eten & Drinken
- Basis kookboeken
- Bestseller kookboeken
- Bier
- Borrelhapjes
- Chef-koks
- Cocktails
-
De Franse keuken
- De Italiaanse keuken
- De Marokkaanse keuken
- De Spaanse keuken
- De Thaise keuken
- Dieetboeken
- Eten en drinken
- Inmaken en conserveren
- Keuken per land en streek
- Koken en apparatuur
- Magnetron-kookboeken
- Toetjes
- Vegan
- Vegetarische kookboeken
- Wijn
- Management, Economie & Wetenschap
- Spiritualiteit, Religie & Filosofie
- Schoolboeken
- Studieboeken
- Wetenschap
- Geschiedenis
- Geneeskunde
- Psychologie
- Techniek
- Recht
- Informatica
- Science fiction & Fantasy
- Kunst & Cultuur
- Literatuur, gedichten
- Vakantie
- Stripboeken & Graphic novels
- Duurzaamheid
- Gezondheid & voeding
- Onderwijs
- Mens & Maatschappij
- Naslagwerken
- Reizen
- Vrije tijd & Hobby
- Literatuur & Romans
- Spanning & Detectives
- Cadeautips
- Kinderboeken
- Spiritualiteit & Religie
- Studieboeken
- Schoolboeken
- Psychologie
- Management boeken
- Tweedehands boeken verkopen
- Boeken wegdoen
- Over ons
–
De oorsprong van de Franse keuken
De Franse keuken heeft een lange en rijke geschiedenis die volgens historici teruggaat tot de 15e eeuw. In die tijd introduceerde Catharina de' Medici, een Italiaanse kokkin die later koningin van Frankrijk werd, de "haute cuisine" in Frankrijk. De haute cuisine was een verfijnde manier van koken en eten, en bevatte lichtere, gevarieerde maaltijden met kruiden, sauzen en verse ingrediënten. Naarmate de tijd verstreek, werd de haute cuisine steeds meer geaccepteerd en werd het een belangrijk onderdeel van de Franse keuken. De haute cuisine wordt vandaag de dag nog steeds geassocieerd met exclusieve restaurants en luxe hotels. Rond het jaar 1960 ontstond de "nouvelle cuisine", een nieuwe stijl van koken in Frankrijk die gekenmerkt werd door het gebruik van verse en licht bereide gerechten die op een esthetische manier werden gepresenteerd. De nouvelle cuisine onderscheidde zich van de haute cuisine door het gebruik van zoveel mogelijk verse ingrediënten en het aanbieden van kortere menu's met kortere bereiding- en kooktijden. De nouvelle cuisine benadrukte ook de dieet behoeften van de gasten en maakte gebruik van stomen als bereidingsmethode. De nouvelle cuisine heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de Franse keuken en heeft invloed gehad op de manier waarop gerechten in Frankrijk en over de hele wereld worden gepresenteerd en bereid.Authentieke Franse delicatessen
Er zijn veel authentieke Franse delicatessen die bekend staan om hun smaak en kwaliteit. Bekende lekkernijen zijn te vinden in elke vorm van maaltijd van de dag, of dat nou als ontbijt, tussendoortje, hoofdgerecht of dessert is. Een aantal populaire Franse delicatessen zijn:- Foie gras: ganzenleverpastei die vaak wordt geserveerd als voorgerecht of als tussendoortje.
- Escargots: gekookte slakken die vaak worden geserveerd als voorgerecht in een knoflook botersaus.
- Brie en camembert: twee populaire Franse kaassoorten die gemaakt worden van koemelk.
- Croissants: de heerlijke gebakken deegrolletjes die vaak worden geserveerd als ontbijt gebak in Frankrijk.
- Quiche Lorraine: een taart met een bodem van bladerdeeg gevuld met een mengsel van eieren, spek en kaas.
- Tarte Tatin: gebakken appeltaart met een bodem van bladerdeeg.
- Paté: dit is een vleesgerecht gemaakt van fijngehakt vlees, vet en kruiden, dat vaak wordt geserveerd als voorgerecht of tussendoortje.
- Cassoulet: een traditioneel gerecht uit Zuid-Frankrijk gemaakt van witte bonen, vlees en worst.
- Macarons: kleine, zoete koekjes gemaakt van amandelmeel en gevuld met jam, botercreme of chocolade.
- Crème brûlée: het bekende dessert gemaakt van room, eieren en suiker, met een gekarameliseerde suiker laag op de bovenkant.
- Wijn: Frankrijk staat samen met Italië bekend als ‘s werelds grootste wijnproducent.