• Voor 15:00 besteld, dezelfde werkdag verzonden
 • Gratis verzending vanaf €40,- of 4 boeken
 • Alle boeken met zorg gecontroleerd

Een ode aan de Franse keuken

Bij BoekenBalie haal je heerlijke Franse, Italiaanse of Spaanse recepten in huis met het ruime aanbod aan tweedehands boeken!

Kookboeken over de Franse keuken

La crème de la crème, dat is eigenlijk waar de ‘Franse keuken’ buiten de landsgrenzen om bekend staat. De gewone Fransman eet namelijk op dagelijkse basis geen haute cuisine, maar eerder lokale gerechten, die per regio enorm kunnen verschillen. Hoe dan ook staat de Franse keuken wereldwijd bekend om de meest invloedrijke en gerespecteerde culinaire hoogstandjes, met een grote diversiteit aan ingrediënten en smaken. Bij Boekenbalie haal je die heerlijke Franse, Italiaanse of Spaanse recepten in huis met het ruime aanbod aan tweedehands boeken!

De oorsprong van de Franse keuken

De Franse keuken heeft een lange en rijke geschiedenis die volgens historici teruggaat tot de 15e eeuw. In die tijd introduceerde Catharina de' Medici, een Italiaanse kokkin die later koningin van Frankrijk werd, de "haute cuisine" in Frankrijk. De haute cuisine was een verfijnde manier van koken en eten, en bevatte lichtere, gevarieerde maaltijden met kruiden, sauzen en verse ingrediënten. Naarmate de tijd verstreek, werd de haute cuisine steeds meer geaccepteerd en werd het een belangrijk onderdeel van de Franse keuken. De haute cuisine wordt vandaag de dag nog steeds geassocieerd met exclusieve restaurants en luxe hotels. Rond het jaar 1960 ontstond de "nouvelle cuisine", een nieuwe stijl van koken in Frankrijk die gekenmerkt werd door het gebruik van verse en licht bereide gerechten die op een esthetische manier werden gepresenteerd. De nouvelle cuisine onderscheidde zich van de haute cuisine door het gebruik van zoveel mogelijk verse ingrediënten en het aanbieden van kortere menu's met kortere bereiding- en kooktijden. De nouvelle cuisine benadrukte ook de dieet behoeften van de gasten en maakte gebruik van stomen als bereidingsmethode. De nouvelle cuisine heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de Franse keuken en heeft invloed gehad op de manier waarop gerechten in Frankrijk en over de hele wereld worden gepresenteerd en bereid.

Authentieke Franse delicatessen

Er zijn veel authentieke Franse delicatessen die bekend staan om hun smaak en kwaliteit. Bekende lekkernijen zijn te vinden in elke vorm van maaltijd van de dag, of dat nou als ontbijt, tussendoortje, hoofdgerecht of dessert is. Een aantal populaire Franse delicatessen zijn: 
 • Foie gras: ganzenleverpastei die vaak wordt geserveerd als voorgerecht of als tussendoortje. 
 • Escargots: gekookte slakken die vaak worden geserveerd als voorgerecht in een knoflook botersaus. 
 • Brie en camembert: twee populaire Franse kaassoorten die gemaakt worden van koemelk.
 • Croissants: de heerlijke gebakken deegrolletjes die vaak worden geserveerd als ontbijt gebak in Frankrijk. 
 • Quiche Lorraine: een taart met een bodem van bladerdeeg gevuld met een mengsel van eieren, spek en kaas. 
 • Tarte Tatin: gebakken appeltaart met een bodem van bladerdeeg. 
 • Paté: dit is een vleesgerecht gemaakt van fijngehakt vlees, vet en kruiden, dat vaak wordt geserveerd als voorgerecht of tussendoortje. 
 • Cassoulet: een traditioneel gerecht uit Zuid-Frankrijk gemaakt van witte bonen, vlees en worst. 
 • Macarons: kleine, zoete koekjes gemaakt van amandelmeel en gevuld met jam, botercreme of chocolade. 
 • Crème brûlée: het bekende dessert gemaakt van room, eieren en suiker, met een gekarameliseerde suiker laag op de bovenkant. 
 • Wijn: Frankrijk staat samen met Italië bekend als ‘s werelds grootste wijnproducent.

Laat je verrassen door onze bestsellers over de Franse keuken

Heb je interesse om de Franse culinaire historie nóg beter te leren kennen? Met het wereldberoemde culinaire naslagwerk ‘Larousse Gastronomique’ leer je niet alleen op traditionele Franse wijze koken, maar lees je ook over de rijke geschiedenis! Wil je lekker eten, maar toch op de lijn letten? Mereille Guiliano beschrijft in haar kookboek ‘Waarom Franse vrouwen niet dik worden’ heerlijke verantwoorde Franse recepten. Boekenbalie heeft een ruim aanbod aan Franse kookboeken, waarmee jij Franse culinaire hoogstandjes neer kunt zetten! Boeken over waar je zelf niets mee doet? Je kunt ze verkopen via onze handige app.