• Voor 15:00 besteld, dezelfde werkdag verzonden
  • Gratis verzending vanaf €40,- of 4 boeken
  • Alle boeken met zorg gecontroleerd

Wereldpoëziedag

Het is jaarlijks op 21 maart Wereldpoëziedag, een dag ingesteld door UNESCO in 1999 om poëzie te bevorderen, taalkundige verscheidenheid te vieren en het lesgeven in poëzie te ondersteunen. Het promoot ook de dialoog tussen poëzie en andere kunsten, ondersteunt kleine uitgeverijen en tracht een aantrekkelijk beeld van poëzie in de media te creëren om te voorkomen dat het wordt gezien als een verouderde kunstvorm. Het benadrukt ook het belang van bedreigde talen en hun bijdrage aan culturele diversiteit. Gedichtendag wordt elk jaar gehouden op de laatste donderdag van januari in Nederland en Vlaanderen, en in Rotterdam vindt jaarlijks het festival Poetry International plaats.

Een bijzondere categorie in de literatuur is die van poëzie en rijm. Poëzie en rijm zijn vaak kortere teksten die gebundeld worden tot boeken. In een bundel vind je meerdere gedichten van dezelfde auteur terug. Poëzie is een kunstvorm waarbij er met taal gespeeld wordt en er veel emoties worden losgemaakt.

Bij Boekenbalie koop je tweedehands dichtbundels en poëtische werken. Je kunt kiezen voor de klassieke dichters of gaan voor een van de nieuwere dichtbundels. Zowel klassieke als eigentijdse poëzie verrast en verandert je kijk op bepaalde situaties. Geef boeken een tweede leven en kies voor Boekenbalie.

Unieke poëzie & rijm

Wat is poëzie & rijm?

Poëzie wordt ook wel dichtkunst genoemd en is een manier van taalgebruik waarbij de vorm, klank en beeldspraak van groot belang is. Poëzie kan rijmen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Veel dichters maken op experimentele wijze gebruik van taal en zorgen voor een melodie in hun teksten. Gedichten in de categorie rijm rijmen uiteraard wel altijd en zijn een onderdeel van het bredere begrip poëzie.

Poëzie is een vorm van literatuur en vaak worden er gevoelens teweeg gebracht in poëzie. Er komen metaforen, vergelijkingen en andere vormen van beeldspraak voor, wat poëzie tot een artistieke vorm van taalgebruik maakt.

Verschillende vormen van poëzie

Poëzie en gedichten kunnen in allerlei vormen voorkomen. Voorbeelden van dichtvormen zijn de haiku, de sonnet en de limerick. Een haiku is een niet-rijmend gedicht bestaande uit drie regels met vijf, zeven en vijf lettergrepen. Een sonnet heeft veertien regels en bevat een wending, vaak vlak over de helft.

Een limerick is een kort gedicht met een grappige inhoud en heeft strenge eisen als het op inhoud en vorm aankomt. Veel dichtvormen hebben strenge eisen, bijvoorbeeld over de vorm, de lengte of het ritme. Hier moet je je aan houden om tot de specifieke dichtvorm te behoren, maar poëzie kan ook vrijer beoefend worden.

Voorbeelden van poëzie & rijm boeken

Poëzie is een literaire vorm van alle tijden. In deze categorie vind je klassiekers en beroemde gedichten, maar ook eigentijdse poëtische werken. Hieronder zetten we drie voorbeelden op een rij:

  • Gloei van Edward van Vendel. Een bundel waarin verhalen van ‘queer’ jongeren verteld worden met voorafgaand aan ieder verhaal een gedicht.
  • Milk and honey van Rupi Kaur. Een poëziecollectie over overleven. De poëzie gaat onder andere over misbruik, geweld en vrouwelijkheid en over het vinden van iets zoets in de bittere momenten van het leven.
  • Het paradijs verloren van John Milton. De titel van deze bundel refereert naar het beroemdste gedicht van Milton. De gedichten uit de zeventiende eeuw werden toen al als meesterwerk gezien en zijn vertaald naar het Nederlands.