• Voor 15:00 besteld, dezelfde werkdag verzonden
  • Gratis verzending vanaf €40,- of 4 boeken
  • Alle boeken met zorg gecontroleerd

De onverbrekelijke band

Inleiding & ontwikkelingen in de contextuele therapie van Nagy
Maak tweedehands je eerste keus
  • Tot en met 29 september 4=3 op alles
  • Alle boeken zijn met de hand gecontroleerd
  • 30 dagen retourgarantie 
  • Gratis verzending vanaf 4 boeken of 40 euro
  • Op werkdagen voor 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
4=3 actie
Sorry, niet op voorraad
ISBN
9789043040402
Bindwijze
Paperback
Taal
Nederlands , Overig
Uitgeverij
Pearson Benelux B.V.
Jaar van uitgifte
2024
Aantal pagina’s
288

Waar gaat het over?

Grootouders, ouders, kinderen. Hun verwantschap, gezamenlijke geschiedenis, tradities, waarden en normen en het voortleven daarvan in een volgende generatie, vormen een onverbrekelijke band tussen gezins- en familieleden door de generaties heen. Annelies Onderwaater beschrijft deze verbondenheid aan de hand van de theorie van Ivan Boszormenyi-Nagy.

De auteur maakt de grondbegrippen van de contextuele theorie toegankelijk en plaatst ze in een ruimer theoretisch kader. Ze beschrijft de samenhang met een aantal andere theoretische richtingen, waaronder het hechtingsperspectief. De contextuele interventies, waarin rechtvaardigheid van relaties centraal staat, zijn gericht op het voorkomen of het doorbreken van problematische gezinsherhalingen door de generaties heen en het vergroten van autonomie in verbondenheid met anderen. De gevolgen van de contextuele visie voor praktijksituaties zoals adoptie, scheiding, seksueel geweld en uithuisplaatsing worden besproken.

De thema’s boosheid als kracht en het klem komen zitten tussen verticale en horizontale loyaliteiten worden behandeld. Speciale aandacht krijgt het ontschuldigingsproces met al zijn valkuilen, dat vergeleken wordt met het vergevingsproces. Ook de onverbrekelijke band na de dood wordt beschreven, alsook hoe bij gecompliceerde rouw alsnog postume ontschuldiging bereikt kan worden.

Een nieuw licht wordt geworpen op parentificatie. Vier criteria komen aan de orde waarmee vroegtijdig herkend kan worden wanneer constructieve parentificatie negatief dreigt uit te werken. De auteur bespreekt diverse interventies bij deparenticatie in gezinnen en gaat in op de kwaliteiten van en valkuilen voor de geparentificeerde hulpverlener.

Ook voor niet-hulpverleners die meer willen weten over de band tussen ouders en kinderen – die ook na de dood blijft bestaan – is dit een interessant boek.

Deze elfde editie is in zijn geheel geactualiseerd. Alle onderwerpen worden door casuïstiek verhelderd.

Annelies Onderwaater is klinisch psycholoog, psychotherapeut en orthopedagoog. Zij specialiseerde zich – naast contextuele therapie – in relatie- en gezinstherapie, lichaamsgerichte Pesso-psychotherapie, EMDR, rouwtherapie en sensorimotor psychotherapie. Zij is tevens opleider, supervisor en leertherapeut, en werkzaam in haar eigen praktijk in Amsterdam.

Lees verder

Recensies

0 recensies