Ga naar de hoofdinhoud general.skipToSearch general.skipToNavigation
  • 30 dagen retourgarantie
  • Gratis verzending vanaf €40,- of 4 boeken
  • Alle boeken met zorg gecontroleerd

De kunst van het koken

200 recepten van De Toulouse Lautrec
Maak tweedehands je eerste keus
  • 30 dagen retourgarantie 
  • Gratis verzending vanaf 4 boeken of 40 euro
  • Op werkdagen voor 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Niet op voorraad... Seintje? Vul je e-mail adres in en wij sturen je een e-mail als het boek weer op voorraad is.
ISBN
9789055944491
Bindwijze
Hardcover
Taal
Nederlands , Overig
Uitgeverij
Scriptum
Jaar van uitgifte
2006
Aantal pagina's
192

Waar gaat het over?

Het genie Henri de Toulouse Lautrec (1864-1901) was er heilig van overtuigd: voor hem was het uitdenken van een recept een artistieke scheppingsdaad. Hij hield van goed eten. Hij sprak er graag over en kende talloze vreemde recepten om doodgewone dingen klaar te maken. En als goed Fransman uit het Zuiden hield hij van een eerlijke keuken. Hij was ook een groot kenner van oude wijnen en destillaten. Lautrec kon niet alleen goed proeven hij was een uitstekende kok, die graag recepten voor zijn vrienden en lievelingsmodellen bereidde. Aan zijn menu’s besteedde hij veel tijd en moeite, soms waren het tekeningen soms ook aquarellen, of zelfs lithografieën. Een aantal hiervan vindt men terug in dit grandioze receptenboek, dat de bitterzoete smaak heeft van de Belle Epoque, een wereld waarin men nog tijd vond om goed te schilderen en goed te eten. De tweehonderd oorspronkelijke recepten van Henri de Toulouse Lautrec en zijn vriend Maurice Joyant getuigen van smaak, inventiviteit en het waarlijk aanvoelen wat koken is: een creatieve bezigheid. Over de toepasbaarheid van de recepten schrijft Johannes van Dam in zijn inleiding: ‘We moeten dit kookboek zien als een overblijfsel van zijn tijd met recepten die voor ons voor een deel misschien wat excentriek zijn, voor een deel regionaal en bijzonder en voor een deel vrij bekend, maar die op een paar na allemaal goed uitvoerbaar zijn en ons in die grote traditie laten verplaatsen als we ze zelf uitvoeren. Aan tafel voert dit boek ons onherroepelijk terug in de Belle Epoque.’ De recepten, hoewel soms variaties op een klassiek thema, zijn geheel eigen creaties. Het zijn in wezen eenvoudige recepten, waarvoor geen bijzondere handigheid of ingewikkelde keukenapparatuur nodig is. Zoals Joyant het in zijn voorwoord schrijft: ‘De ware kookkunst, of die nu beoefend wordt op gas, op een kolenfornuis, met elektriciteit of op een houtvuur, ligt altijd besloten in de subtiliteit en de eenvoud.’ Dit unieke receptenboek, oorspronkelijk uitgegeven in 1930, is fraai geïllustreerd met tekeningen en litho’s van Henri de Toulouse-Lautrec. Opnieuw vertaald door Henja Schneider en toegelicht door Johannes van Dam.
Lees verder

Recensies

Gemiddelde waardering van 0 van 5 sterren

0 recensies
Michael Powell
Pret op de pot
25% korting
9,90 7,42
Tweedehands Beetje gebruikt
10,80
Tweedehands Als nieuw
10,35
Tweedehands Als nieuw
14,00
Michael Powell
Pret op de pot
25% korting
9,90 7,42
Tweedehands Beetje gebruikt
10,80
Tweedehands Als nieuw
10,35
Tweedehands Als nieuw
14,00

Anderen bekeken ook

Louisette Bertholle
De kunst van het koken
36,45
43,00
Diverse auteurs
Extra levens
9,35
Mark William Allison
De kunst van het koken
Geef me een seintje
Geef me een seintje