• Voor 15:00 besteld, dezelfde werkdag verzonden
  • Gratis verzending vanaf €40,- of 4 boeken
  • Alle boeken met zorg gecontroleerd

Historische romans

Historische romans

Laat je meeslepen door de charmes van een ander tijdperk.

Populariteit van historische romans

Historische romans zijn al erg lang populair. In de 19e eeuw werd het genre al gelezen. Veel mensen vinden het interessant om te zien hoe het leven was in een andere tijdsperiode dan nu. Het aanbod aan historische romans is dus ook erg groot. 
Historische romans zijn fictieboeken die zich afspelen in een bepaald tijdperk in de geschiedenis, zoals de middeleeuwen, waarin veel van deze boeken zich afspelen. Er bestaan historische romans over vrijwel alle betekenisvolle periodes in zowel de Nederlandse als wereldwijde geschiedenis.
In de verhaallijn van een historische roman komen allerlei details van een bepaalde periode in het verleden naar voren. Dit geeft het verhaal een diepere dimensie. Het is nog nooit zo leuk geweest om op zo een manier meer over de geschiedenis te weten te komen. Zo leer je op een toegankelijke en ontspannen manier meer over vroegere tijdperken.

Beste historische romans en schrijvers

Als je van plan bent om historische romans te lezen, mag je onderstaande romans zeker niet overslaan: 
  1. Rode sneeuw in december door Simone van der Vlugt: een meeslepende historische roman die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Tachtigjarige Oorlog. 
  2. De dame van het Voorhout door Marja Visscher: een historische roman over een huwelijk in de hogere Haagse kringen van de achttiende eeuw. 
  3. Jane Austen, onder vier ogen van Anke Werker: je krijgt een kijkje in het leven van Jane en Cassandra Austen. 
Heb je deze boeken al gelezen? Dan vallen deze schrijvers van historische romans misschien bij je in de smaak: 
  1. Patricia Snel is een Nederlandse thrillerauteur die bekend staat om haar spannende en actuele verhalen. 
  2. Shelley Read schrijft meeslepende romans en korte verhalen die gaan over diepe emotionele thema's. 
  3. Paula Stern staat bekend om haar poëtische en introspectieve literaire fictie en essays. 
  4. Santa Montefiore schrijft romantische en historische fictie die geliefd is bij miljoenen lezers wereldwijd. 
  5. Karen Swan is populair om haar feelgood-romans die exotische locaties en complexe relaties verkennen. 
  6. Kristin Hannah is een Amerikaanse auteur, beroemd om haar historische romans met sterke vrouwelijke personages. 
  7. Corina Bomann schrijft historische romans die het verleden en heden op meeslepende wijze verbinden. 
  8. Simone van der Vlugt is een Nederlandse auteur die bekend is om haar spannende thrillers en historische romans. 
  9. Marie Lamballe schrijft meeslepende historische romans die vaak diep in de menselijke psyche duiken. 
  10. Femke Roobol is een Nederlandse schrijfster die bekend staat om haar historische romans vol emotie en intrige.

Populaire Nederlandse historische romans

In Nederland is het genre historische romans erg populair. Er is dan ook genoeg keus aan Nederlandse historische romans. Hieronder volgen enkele van de meest populaire Nederlandse historische romans:
  • De kaasfabriek door Simone van der Vlugt: een heerlijke historische roman van bestsellerauteur Simone van der Vlugt over een moeder en dochter die hun plek in een veranderende maatschappij proberen te vinden. 
  • Het torentje van Adelheid door Marja Visscher: Johan Rudolf Thorbecke bezoekt de weduwe gravin Henriëtte Solger in Dresden. 
  • De duivel en de duistere diepte van Stuart Turton: Het VOC-schip de Saerdam vaart uit naar Amsterdam met aan boord iemand die ten koste van alles wil voorkomen dat het schip zijn bestemming haalt 1634.

Populaire tijdperken in historische romans

Hoewel historische romans zich in feite in elk tijdperk in het verleden kunnen afspelen, zijn er een aantal tijdperken dat vaker terugkomt dan andere. De tijdperken die in historische romans behandeld worden, zijn voor een groot deel afhankelijk van de historie van een bepaald land. De middeleeuwen zijn daar een voorbeeld van en dat is ook meteen de reden dat hierover veel historische thrillers zijn geschreven. De levensstijl van toen en de vele historische gebeurtenissen die toen plaatsvonden, zijn genoeg voer om de fantasie van schrijvers in de vrije loop te laten. De ridders, maar ook vreselijke gebeurtenissen als oorlogen, lenen zich uitstekend voor een roman.
Nederlandse historische romans en thrillers spelen zich vaak af in de 17e eeuw, aangezien dit de Nederlandse Gouden Eeuw is. Andere populaire thema’s zijn de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog of de val van de Berlijnse muur.

Hoe historische fictie evolueert in de moderne literatuur

Ook historische fictie evolueert mee met haar tijd. Het heden van vroeger, is nu het verleden. Er komen steeds weer nieuwe ‘gebeurtenissen uit het verleden’ bij die voer vormen voor nieuwe historische fictie. Ook is de schrijfstijl terug te voeren op de huidige tijdgeest en de plaats van creatie. Taal ontwikkelt zich en het is vaak terug te lezen of een schrijver vrij is over een bepaald onderwerp te praten of dat het onderwerp wordt beperkt tot slechts multi-interpretabele referenties.

Hoe realistisch zijn historische romans?

Waar sommige historische romans relatief dicht bij de werkelijkheid blijven, laat de schrijver van andere historische romans zijn of haar fantasie in de vrije loop. Historische romans zijn niet te verwarren met geschiedenisboeken of waargebeurde verhalen. Hoewel de schrijver alle details rondom de tijdsperiode zo goed mogelijk probeert weer te geven, is het verhaal doorgaans door de schrijver zelf verzonnen of vervormd. Wel wordt er vaak gerefereerd aan personen die echt bestonden of gebeurtenissen die daadwerkelijk plaats hebben gevonden. 
De verbeelding van de lezer is in dit geval vaak belangrijker dan de historische feiten op zich. Het kan gebeuren dat de schrijver de historische feiten verdraait. Als er gerefereerd wordt aan een exacte historische gebeurtenis, kiest de schrijver er meestal voor om het juiste jaartal of geografische plaats te gebruiken. Wordt dit niet gedaan, dan is er sprake van een anachronisme.

Waarom zou je historische romans lezen?

Historische romans en thrillers zijn ideaal om kennis te maken met de geschiedenis, zonder allerlei feitelijke informatie tot je te hoeven nemen. Het is spannender om een verhaal te lezen dat zich afspeelt in een bepaalde tijd, dan om verschillende historische gebeurtenissen uit je hoofd te leren. Historische romans kunnen bijvoorbeeld gaan over een liefdesverhaal tussen twee mensen, maar als het zich eeuwen geleden afspeelt, krijgt het verhaal een extra lading. Bovendien is het boeiend om te weten wat voor kleding men destijds droeg, hoe de samenleving eruit zag, wat de normen en waarden van die tijd waren en hoe men destijds leefde. 
Niet alleen historische romans die zich in Nederland afspelen, zijn interessant. Het is juist ook leuk om te lezen hoe men vroeger in andere landen en misschien wel andere werelddelen leefde. Dit is een uitstekende manier om kennis te maken met andere culturen en deze beter te begrijpen. Wil jij je ook verdiepen in de spannende verhalen van weleer? Ontdek online het rijke aanbod van Boekenbalie of bestel eenvoudig en snel via de app.