• Op werkdagen voor 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
  • Verzendkosten €3,75 - gratis vanaf 40 euro of 4 boeken
  • Alle boeken zijn met zorg gecontroleerd
  • 9.1/10 Op bol.com
  • Klantenservice bereikbaar van 09:00 to 17:00

Literaire fictie

Fictieve boeken zijn populair: ze laten je heerlijk wegdromen in verzonnen verhalen. Auteurs nemen je mee naar verre oorden, bijzondere personages of meeslepende gebeurtenissen. In fictie is alles mogelijk en je kunt in dit genre lezen over mensen, maar ook over fictieve wezens. Lees je het liefste fictie met diepgang?

Dan kies je voor een boek uit de categorie literaire fictie. In het genre literatuur zijn de personages goed ontwikkeld en heeft het verhaal diepgang. Bij Boekenbalie vind je fictieve verhalen in allerlei genres, waaronder ook literaire fictie. Lees een klassieker of ga voor moderne fictie. Alle boeken van Boekenbalie zijn tweedehands.

Fictie met diepgang

Wat is fictie?

Boeken die als fictie worden aangeduid zijn verhalen die op basis van fantasie tot stand gekomen zijn. De auteur heeft het verhaal zelf verzonnen en het is dus niet op waarheid gebaseerd. Onder het genre fictie vallen allerlei soorten boeken. Een romantisch boek kan bijvoorbeeld fictie zijn, net als een misdaadroman. Fictieve verhalen kunnen ook fictieve wezen bevatten, zoals vampiers of weerwolven. Dit is echter geen vereiste.

Fictie kan ook over mensen gaan en het kan een verhaal zijn dat echt had kunnen zijn. Fictie kan onderverdeeld worden in realistische fictie en niet-realistische fictie, waarbij de fictieve wezens in de tweede categorie thuishoren. Bij fictie met veel diepgang gaat het vaak over literaire fictie.

Het verschil tussen fictie en non-fictie

Het verschil tussen fictie en non-fictie is of het verhaal echt gebeurd is of niet. Een fictief verhaal is niet echt gebeurd en de auteur heeft dit verzonnen. Non-fictie is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Dit kan betekenen dat het verhaal exact zoals beschreven is gebeurd, maar soms worden er ook kleine aanpassingen gedaan door de auteur.

De auteur kan een verhaal vertellen dat hij zelf heeft meegemaakt, maar kan ook een non-fictie verhaal van iemand anders vertellen. Boeken in de categorie non-fictie zijn vaak gericht op het overdragen van informatie, maar kunnen ook een meeslepend of bijzonder waargebeurd verhaal vertellen.

Voorbeelden van fictieboeken

In de categorie fictie vind je allerlei verschillende boeken en er zijn een hoop klassiekers die vaak aangeraden worden. Onderstaande vijf boeken zijn echte klassiekers in de categorie diepgaande fictie:

  • De grote Gatsby van F. Scott Fitzgerald. Een verhaal over miljonair Jay Gatsby en zijn leven tussen de rijken van New York in de jaren twintig van de vorige eeuw.
  • De vanger in het graan van J.D. Salinger. Een verhaal over Holden Caulfield die van school wordt geschopt en de gebeurtenissen die daarop volgen.
  • Heer der vliegen van William Golding. Een verhaal over een groep kinderen die in de jaren vijftig op een onbewoond eiland strandt en moet overleven.
  • 1984 van George Orwell. Een roman uit het jaar 1949 waarin de toekomst van 1984 beschreven wordt en er sprake is van een totalitaire staat met onderdrukking van individuen.
  • Frankenstein van Mary Shelley. Verhaal over een wetenschapper die een monster creëert en met de gevolgen van zijn eigen experiment geconfronteerd wordt.