Verbluffende synthese van de Vlaamse primitieven tot de meest recente kunststromingen
Luxueuze uitgave met honderden schitterende illustraties van topschilderkunst
Dwalen door de Vlaamse schilderkunst is puur genieten. Tenminste voor wie de weg kan vinden. Speciaal voor wie de Vlaamse schilderkunst (opnieuw) wil ontdekken is er nu een exclusieve wegwijzer. Vlaamse meesters brengt een verbluffende synthese van zes eeuwen Vlaamse topschilderkunst, van de vijftiende-eeuwse Vlaamse primitieven tot de meest recente stromingen. Het werk van de Vlaamse meesters vormt één aaneenschakeling van artistieke hoogtepunten, niet enkel voor Vlaanderen, maar ook voor de universele geschiedenis van de schilderkunst. In 250 schitterende vierkleurenillustraties exploreert u het Vlaamse picturale vernuft tot in de kleinste details. Een indrukwekkende reis langs geraffineerde verbeelding en esthetiek.
Inventieve en verfijnde Vlaamse primitieven
Onder de Bourgondische hertogen duikt een totaal nieuwe schilderstijl op. In zijn duizelingwekkende realiteitsweergave overtreft die alles wat tot dusver is bereikt. Van Eyck, Van der Weyden, Bouts, Bosch en alle andere Vlaamse primitieven leiden u met hun inventieve en verfijnde werk rond in hun laatmiddeleeuwse leefwereld.
Inspiratie in Italië
1500. Antwerpen evolueert tot een van de meest prestigieuze Europese cultuurcentra. Bovendien komen de schilders van het Bourgondisch-Habsburgse hof in contact met de Italiaanse renaissance. Reist u mee naar Italië met kunstenaars als Floris en Breugel. Met hun landschaps, genre-, portret- of historieschilderkunst zijn ze de wegbereiders voor de jonge Rubens...
Imposante barok
In 1608 keert u met de intussen beroemde Rubens uit Italië terug naar Antwerpen. Niet alleen de antieke geschiedenis, maar ook de Contrareformatie tekent zijn werk. Het leidt tot imposante, barokke schilderijen. Rubens' stijl heeft een blijvende invloed op portretten, boerentaferelen, landschappen, stillevens, dieren- en jachtstukken uit de zeventiende eeuw.
Stilte voor de storm
De achttiende-eeuwse schilderkunst wordt een kleurige versiering in de gelambriseerde salons van adel en burgerij. Monumentale altaarstukken blijven aftrek vinden in kerken en kloosters. Pas in de negentiende eeuw gaat de dialoog met het Parijse artistieke milieu de Vlaamse kunstscène bepalen. Na de romantiek, doen de '-ismes' hun intrede: realisme, impressionisme en symbolisme. James Ensor - u kent zijn onsterfelijke maskers - maakt van Brussel een progressief kunstcentrum. Ondertussen laten de Latemse schilders van zich horen.
Actie en reactie
Twintigste-eeuwse kunstenaars beïnvloeden elkaar of zetten zich af tegen vroegere stijlen. U ontdekt en herontdekt. De expressionistische boerenhanden van Permeke. De surrealistische raadsels en dromen van Magritte en Delvaux. Het brutale neo-realisme van Gustave van de Woestijne. U wandelt onder meer langs Cobra, Zero, vrouwelijke pop-art, Raveels Nieuwe Visie en verontrustende realiteit.
Nieuw referentiewerk
Vlaamse meesters bewijst hoe divers, karakteristiek en groots de Vlaamse schilderkunst wel is. De ruime selectie van 250 schilderijen bevat overbekende schilderwerken, iconen van hun tijd. Maar ook minder bekend werk dat toonaangevend is voor een periode of kunstenaar. De unieke vierkleurenillustraties van uitzonderlijk hoog niveau laten u de fabelachtige rijkdom van zes eeuwen Vlaamse schilderkunst zien. U zult verbaasd zijn bij zoveel verrassende details en ongekende fragmenten. Een ware ontdekkingstocht door het rijke Vlaamse schilderspatrimonium. Een nieuw referentiewerk voor generaties. Een prachtig uitgegeven boek dat op zich al een kunstwerk is.
Auteurs zijn deskundigen
De auteurs publiceren, geven lezingen en hebben tentoonstellingen over Vlaamse schilderkunst begeleid.
HANS VLIEGHE, specialist in de kunst van de Nieuwe Tijd, is gewoon hoogleraar aan het departement Archeologie en Kunstwetenschap van de K.U.Leuven. Hij is tevens voorzitter van het Centrum voor de Vlaamse Kunst van de 16de en de 17de Eeuw, dat is ondergebracht in het Antwerpse Rubenianum.
CYRIEL STROO, dr. in de kunstwetenschappen, is werkleider aan het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium te Brussel.
HILDE VAN GELDER, dr. in de kunstwetenschappen, is als voltijds docent verbonden aan de afdeling Kunstwetenschap van de K.U.Leuven.