• Voor 15:00 besteld, dezelfde werkdag verzonden
  • Gratis verzending vanaf €40,- of 4 boeken
  • Alle boeken met zorg gecontroleerd

Elke tijd zijn eigen gekte

Portretten van geestelijke verwarring, 1500-2020
Maak tweedehands je eerste keus
4=3 actie
nog 1 op voorraad

15,00

Hoe tweedehands wil je het hebben?
Elke tijd zijn eigen gekte
Elke tijd zijn eigen gekte
Als nieuw
15,00
ISBN
9789462494718
Bindwijze
Paperback
Taal
Nederlands
Uitgeverij
Walburg Pers Educatief B.V.
Jaar van uitgifte
2020
Aantal pagina’s
192

Waar gaat het over?

Een reis door de tijd in intieme portretten van mensen die te maken kregen met geestelijke verwarring van de late middeleeuwen tot nu. Een geschiedenis verteld vanuit de ervaringen van direct betrokkenen, hun familie en buren. Van verhalen over dolhuizen en massale gestichten, naar verhalen over de patiëntenbeweging, tot indrukwekkende verhalen over Herstel. De auteur is werkzaam als beleidsadviseur maatschappelijke zorg in de Gooi en Vechtstreek.

In de middeleeuwen sprak men van ‘bezetenen’, tegenwoordig horen we regelmatig over ‘verwarde personen’. Geestelijke verwarring is van alle tijden maar hoe we daar tegenaan kijken en mee omgaan, verschilt door de eeuwen heen. Wat betekenen die verschillen voor het leven van mensen die zélf te maken krijgen met geestelijke verwarring?

Een reis door de tijd in intieme portretten. Ze vertellen de verhalen van mensen in de late middeleeuwen tot nu. Mensen die te maken kregen met heksenvervolgingen en dolhuizen. Die in de negentiende eeuw opgenomen werden in massale krankzinnigen gestichten en ruim honderd jaar later juist weer ‘terug-naar-de-maatschappij’ moesten. We maken kennis met mensen die in de roerige jaren zestig de eerste stappen zetten in de patiëntenbeweging en zich hard maakten voor zeggenschap en regie over eigen leven. Tot slot horen we de ervaringen van mensen die vandaag de dag te maken hebben met stigma’s en wordt beschreven hoe zij hun identiteit en rol in de samenleving hervinden, gestimuleerd door de Herstelbeweging.

Een geschiedenis vanuit het oogpunt van direct betrokkenen, hun familie en buren. We kijken mee in hun levens. Grote denkers, bekende psychiaters en bestuurders, wetten en regelgeving vormen daarbij het decor.
Lees verder

Recensies

0 recensies