• Voor 15:00 besteld, dezelfde werkdag verzonden
  • Gratis verzending vanaf €40,- of 4 boeken
  • Alle boeken met zorg gecontroleerd

De Zomer Van '59

Maak tweedehands je eerste keus
  • Tot en met 29 september 4=3 op alles
  • Alle boeken zijn met de hand gecontroleerd
  • 30 dagen retourgarantie 
  • Gratis verzending vanaf 4 boeken of 40 euro
  • Op werkdagen voor 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
4=3 actie
nog 1 op voorraad

6,85

Hoe tweedehands wil je het hebben?
De Zomer Van '59
De Zomer Van '59
Als nieuw
6,85
ISBN
9789054521679
Bindwijze
Paperback
Taal
Nederlands
Uitgeverij
Passage, Uitgeverij
Jaar van uitgifte
2007
Aantal pagina’s
207

Waar gaat het over?

Jan Veenstra (1951) publiceerde tot dusver verhalen, columns en theaterstukken in het Nederlands en het Drents. In 1997 won hij de SNS-literatuurprijs. Hij is getrouwd met Marga Kool, die in 2006 met Een kleine wereld een documentaire-roman over de jaren '50 publiceerde. Samen verzorgen ze optredens.
Een volksmenner op campagne in de provincie. Daarmee begint en eindigt deze roman. Voor de populistische politicus vormen de jaren '50 een ijkpunt van waarden en normen die nodig hersteld zouden moeten worden.
Maar hoe idyllisch waren de jaren '50 nou eigenlijk? Het verhaal brengt ons naar de laatste zomer van dat decennium en wel naar het Noord, een enigszins besloten streekdorp langs de Hoogeveense Vaart. Voor de zeventienjarige Hilbrand dient de buitenwereld zich voornamelijk aan via langsvarende schepen, de uitwedstrijden van de korfbalclub en het luisteren naar muziek op de buitenlandse zenders die ze ontvangen op de tweedehands radio van zijn iets oudere kameraad Fokke. Alles lijkt overzichtelijk.
De zomer van '59 is echter een uitzonderlijke lange en droge zomer, zo droog dat er aan het Noord een schip aan de grond loopt. Met de dochter van de schipper kantelt de tijd.
Jan Veenstra scjetst ons in deze debuutroman - vaak met een monkeling - het leven van een opgroeiende jongen in een afbrokkelende gemeenschap tegen het eind van de jaren '50. Warmte, kleurrijke gebeurtenissen en 'aparte' dorpsfiguren, maar ook de traagte van de tijd en de verstikkende bemoeizucht. Veranderingen werpen echter hun schaduw vooruit. 1959 is het jaar op de drempel van de nieuwe tijd. Afscheid - in meerdere gedaanten - staat voor de deur.
Lees verder

Recensies

0 recensies