• 30 dagen retourgarantie
  • Gratis verzending vanaf €40,- of 4 boeken
  • Alle boeken met zorg gecontroleerd

Earth Overshoot Day

Earth Overshoot Day: een pijnlijke zwarte dag voor de aarde. 

Op zoek naar tweedehands boeken? Bekijk ons assortiment!

Earth Overshoot Day is een belangrijke datum die ons laat zien hoe ver we zijn in het gebruik van de natuurlijke hulpbronnen van de aarde. Het is de dag waarop we alle hulpbronnen hebben verbruikt die de aarde in één jaar kan produceren. Dit betekent dat alles wat we vanaf deze dag tot het einde van het jaar consumeren, de aarde niet meer kan herstellen in hetzelfde jaar. 
De datum waarop Earth Overshoot Day valt, verschilt elk jaar. In 2022 viel deze dag in Nederland op 12 april. Dit betekent dat we alle natuurlijke hulpbronnen die de aarde in één jaar kan produceren, in nog geen 4 maanden hebben verbruikt. Dit is een zorgwekkende trend die laat zien dat we als mensheid meer moeten doen om onze impact op de planeet te verminderen en te streven naar een duurzamere toekomst. 
Earth Overshoot Day is een herinnering aan de grenzen van onze planeet en aan het feit dat we de aarde alleen kunnen beschermen door duurzamer te leven. Het is een kans voor individuen, bedrijven en overheden om te reflecteren op hun ecologische voetafdruk en om actie te ondernemen om deze te verminderen.
Kijk hier voor boeken over onze mooie aarde. Wil je groener leven? Kijk dan hier!

Earth Overshoot Day 2024

Het is niet langer een geheim dat onze wereldbol het zwaar te verduren heeft. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat we met z’n allen meer van de aarde vragen dan dat zij zelf te bieden heeft. Natuurlijke bronnen worden uitgeput en in ruil daarvoor worden schadelijke stoffen teruggegeven. De Earth Overshoot Day is hiervan een pijnlijke reminder. De missie van BoekenBalie is om hier een bijdrage aan te leveren. Het hoeft namelijk niet veel moeite te kosten om een positief verschil te maken. Door jezelf aan te sluiten bij ons platform van BoekenBalie voor tweedehands boeken, draag ook jij je steentje hieraan bij. Dat klinkt goed, toch?

Wat is Earth Overshoot Day?

Earth Overshoot Day kan worden gezien als de tegenhanger van een feestdag. Het is namelijk een dag waarop een negatieve mijlpaal wordt bereikt. Het is de dag waarop er wereldwijd meer van de natuur is verbruikt dan de aarde in één jaar kan produceren. In de ideale situatie zou Earth Overshoot Day niet bestaan en zou de natuur in overvloed zijn. In een neutrale situatie zou Earth Overshoot Day op 31 december vallen. In dat geval zou de aarde evenveel worden afgenomen als dat zij zelf kan aanvullen. Helaas is in werkelijkheid beide scenario’s niet aan de orde. Door het plannen van een Earth Overshoot Day, wordt inzichtelijk gemaakt hoe sterk we met z’n allen de aarde aantasten en uitputten.

Waarom is Earth Overshoot Day belangrijk?

De Earth Overshoot Day is een belangrijk middel om bewustwording te creëren voor het onderliggende probleem. Niet langer valt te ontkennen dat massaconsumptie en overbevolking negatieve effecten hebben op de planeet. Hoe verder de planeet wordt uitgeput, hoe groter de onherstelbare schade zal worden. 

Het maken van het verschil begint bij bewustwording op individueel niveau. Met de Earth Overshoot Day wordt op pijnlijke en confronterende wijze inzichtelijk gemaakt dat we in steeds kortere tijd meer hebben verbruikt dan eigenlijk beschikbaar was. Normaal gesproken geldt dat als je geen geld meer hebt, je ook geen geld meer kan uitgeven. Op de korte termijn kan je wel een lening afsluiten, maar dat is slechts het ene gat met het andere gat dichten. En net als voor de persoon die lening na lening afsluit om uit de geldproblemen te komen, geldt dat ook de problemen voor de aarde steeds groter en urgenter worden. Ook voor dit probleem bestaat geen magische snelle oplossing. Maar we kunnen hier wel allemaal, ook wij bij BoekenBalie, ons steentje aan bijdragen.

Wanneer valt Earth Overshoot Day?

Aan de beantwoording van de vraag wanneer Earth Overshoot Day valt, ligt een hele berekening ten grondslag. Bij deze berekening wordt gekeken naar allerlei factoren. Denk bijvoorbeeld aan de consumptie van voedsel, het verbruik van hout en energie en de uitstoot van broeikasgassen. Hiermee wordt de zogeheten ecologische voetafdruk gemeten. Met deze voetafdruk wordt bedoeld hoeveel oppervlakte van de planeet nodig is om het consumptieniveau in stand te kunnen houden. Dus hoe groter die voetafdruk, hoe meer ruimte nodig is en hoe erger de planeet wordt aangetast. 

Deze voetafdruk wordt zowel voor de wereldbevolking als geheel als per land berekend. De voetafdruk per land geeft inzicht in het leefgedrag in een bepaald deel op de aarde. Als gevolg daarvan weten we dat op sommige van de wereld een grotere negatieve impact wordt veroorzaakt dan in andere delen. Dit is te zien aan het feit dat Earth Overshoot Day in het ene land veel eerder in het jaar valt dan in het andere land. In het eerste geval heeft het land dus al veel eerder alle beschikbare hulpbronnen op verbruikt dan in het laatste geval, waardoor het eerste land een stuk vervuilender leeft.

Nederlands klimaatbeleid invloed op ons overschot

De Nederlandse overheid neemt diverse maatregelen waarmee wij in Nederland proberen onze ecologische voetafdruk zo beperkt mogelijk te houden. Enerzijds is dit vooralsnog een succes en anderzijds blijkt het ook een tegenvaller. Aan de ene kant doet Nederland het namelijk helemaal niet slecht vergeleken met andere landen. Over de hele wereld bezien is Nederland een klein landje, maar maakt de Nederlandse bevolking in het geheel toch een daadwerkelijk verschil. Anderzijds worden onderaan de streep vaak klimaatdoelen niet behaald. Dat is ook heel lastig, omdat je als maatschappij ook rekening moet houden met zaken als draagvlak en economie. Maar het bewustzijn en de inzet zijn bieden een hoopvolle basis.

Hoe wij bij BoekenBalie het overschot proberen terug te draaien

Ook wij van BoekenBalie proberen ons steentje bij te dragen. Wij geven een platform aan tweedehands boeken. Het is zonde om een nieuw boek aan te schaffen, om deze daarna in de boekenkast te laten weg stoffen. Terwijl een boek dan veelal nog in prima staat verkeert en een andere lezer nog van leesplezier zou kunnen voorzien. Met het kopen van een nieuw boek houd je ook het hele proces dat daaraan vooraf gaat in stand. Een nieuw boek moet namelijk worden geproduceerd, gedrukt, en vervolgens verspreid middels transport. Met vraag blijft ook het aanbod in stand. Dat maakt deze keuze niet de meest duurzame optie. Door te kiezen voor tweedehands boeken die wij bij BoekenBalie aanbieden, wordt een bijdrage geleverd aan het beperken van onze ecologische voetafdruk.

Earth Overshot Day data

De eerste wereldwijde campagne voor de Earth Overshoot Day werd in 2006 geïnitieerd door Andrew Simms. Vervolgens hebben zij de cijfers tot 1970 kunnen terugrekenen. In de loop der jaren valt helaas de trend te bespeuren, dat de Earth Overshoot Day steeds een beetje vroeger komt. Van 25 december in 1971, naar 17 september in 2000 naar 25 juli in 2024. Ditzelfde zie je terug als je kijkt naar de Earth Overshoot Day van een aantal Europese landen:
Land
2024
Nederland1 april 2024
België23 maart 2024
Zweden25 april 2024
Duitsland2 mei 2024
Frankrijk7 mei 2024
Spanje20 mei 2024
Griekenland25 mei 2024
Roemenië20 juli 2024

Wat de exacte data voor de Earth Overhoot Day voor 2025 worden is nog niet helemaal bekend, maar de gegronde vrees bestaat dat ook die data in het algemeen weer iets eerder zullen vallen. Dat betekent dat we nog altijd de grenzen van de aarde massaal overschrijden. Dat roept om actie! Ieder individu kan met weinig moeite diens eigen ecologische voetafdruk beperken. 

Met het kopen van tweedehands boeken bij BoekenBalie draag je samen met ons al bij aan het tegengaan van de massaconsumptie en maak jij een verschil. Een win-win-situatie voor alle betrokkenen: verkoper verdient er nog wat aan een geeft zijn boek een tweede leven, de koper koopt een boek voor minder geld, en met zijn allen gaan we verspilling tegen en steken we een stokje voor de onvriendelijke en destructieve massaconsumptie. Help jij ook mee?